خبرنامه دانشجویان ایران: وامهای دانشجویی از تسهیلاتی است که صندوق رفاه دانشجویان برای تامین نیاز دانشجویان در اختیار آنها میگذارد. وامهای دانشجویی دارای انواع و شرایط مختلفی است که دانشجویان یا توجه به نیازها و شرایط خود به گرفتن این تسهیلات اقدام میکنند.
به گزارش سرویس صنفی – آموزشی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ براي دريافت وامهاي دانشجويي، اولين قدم اين است كه دانشجو به صندوق رفاه دانشجویان مراجعه کند و در صورتي كه صلاحيت دريافت وام را داشته باشد، با ثبت درخواست فرد متقاضي وام دانشجويي در سايت صندوق رفاه دانشجويان، دانشجو در نوبت دريافت تسهيلات قرار ميگيرد و دو عامل ميزان اعتبارات صندوق و تعداد متقاضيان وام، تعيين خواهد كرد كه دانشجو در چه تاريخي وام دانشجويي را دريافت ميكند.
صندوق رفاه دانشجويان هر ساله تسهيلاتي را به صورت وام (شهریه-تحصيلي-مسکن-ازدواج-خوابگاه-بيمه-خدمات درماني) و وديعه مسکن به دانشجويان دوره روزانه و وامهاي تحصيلي و ضروري به دانشجويان ممتاز و نمونه و وام ضروري به دانشجويان مبتکر، قهرمان ورزشي و دانشجويان دوره شبانه ارائه ميکند.
وامها به طور کلی به دو دسته نقدی و غیر نقدی تقسیم میشوند. وام غیر نقدی در واقع وام شهریه است که به صورت نقدی تحویل دانشجو نمیشود و به صورت مستقیم به حساب دانشگاه محل تحصیل واریز میشود.
دسته دوم وامهای دانشجویی، وامهای نقدی مانند وام اجاره مسکن (مخصوص دانشجویان غیربومی)، وام کمک هزینه تحصیلی، وام ازدواج, وام ضروری (که درموارد خاص به دانشجویان اعطا میشود)، وام تغذیه، وام خوابگاه، وام ودیعه مسکن، وام سفرهای زیارتی و بیمه هستند که تایید درخواست این وامها و زمان پرداخت آنها بستگی اولویتبندی و میزان اعتبارات صندوق برمیگردد.
شرايط اوليه دريافت كننده وام دانشجويي
دارا بودن صلاحيت اخلاقي و رعايت شئون دانشجويي، دارا بودن اولويت نياز مالي، استفاده نكردن از وام يا كمك بورس تحصيلي در زمان دريافت وام، شاغل نبودن (به استثناي كار دانشجويي)، ثبت نام در حداقل تعداد واحدهاي مورد لزوم طبق مقررات آموزشي (دانشجوي تمام وقت)، مشروط نبودن دانشجو در دو نيمسال قبل (براي دانشجويان نيمسال سوم به بعد اعمال ميشود)، سپردن تعهد محضري با ضامن معتبر، شرايط عمومي به شمار ميآيد كه وزارت علوم اعلام كرده است و بايد دانشجوي دريافت كننده وام، آنها را مد نظر داشته باشد.
وام شهریه:
این وام برای تامین بخشی از شهریه دانشجویان دوره شبانه دانشگاههای دولتی، دانشگاههای غیرانتفاعی، پیام نور و علمی-کاربردی در نظر گرفته شده است. برای گرفتن این وام باید قبل از آغاز هر نیمسال تحصیلی به صندوق رفاه درخواست داده شود تا در هنگام انتخاب واحد به صورت مستقیم به حساب دانشگاه واریز شود و دانشجو در ابتدای ترم تحصیلی دغدغه تامین شهریه دانشگاه را نداشته باشد.
میزان وام شهریه دانشجویان شبانه دانشگاههای دولتی، پیام نور و علمی- کاربردی:
کارداني وکارشناسي نا پيوسته: 4 نيمسال هر نوبت 2500000 ريال
کارشناسي پيوسته: 8 نيمسال هرنوبت 2500000 ريال
کارشناسي ارشد ناپيوسته: 4نيمسال هرنوبت 10000000ريال
کارشناسي ارشد پيوسته: 10 نيمسال هرنوبت 7000000 ريال
دکتري تخصصي ناپيوسته: 8 نيمسال هر نوبت 25000000 ريال
دکتري تخصصي پيوسته: 10 نيمسال هرنوبت 5000000 ريال
دکتري حرفهای و عمومی: 10 نيمسال هرنوبت 4000000 ريال
میزان وام شهریه دانشجویان شبانه دانشگاههای غیر انتفاعی:
کارداني وکارشناسي نا پيوسته: 3 نيمسال هر نوبت 3000000 ريال
کارشناسي پيوسته: 6 نيمسال هرنوبت 3000000 ريال
کارشناسي ارشد ناپيوسته: 3 نيمسال هرنوبت 10000000 ريال
کارشناسي ارشد پيوسته و دکتری حرفهای: 10 نيمسال هرنوبت 4500000 ريال
دکتري تخصصي ناپيوسته: 4 نيمسال هر نوبت 15000000 ريال
دکتري تخصصي پيوسته: 10 نيمسال هرنوبت 15000000 ريال
میزان وام شهریه دانشجویان دانشگاه آزاد:
کارداني وکارشناسي: 2500000 ريال
دکتری تخصصی ناپيوسته: 25000000 ريال
کارشناسي ارشد و دکتری حرفهای: 10000000 ريال
شاخصهای تاثیرگذار در توزیع اعتبار وام شهریه:
1- آمار دانشجویان شهریه پرداز به تفکیک مقاطع تحصیلی
2- میزان وام شهریه هر یک از مقاطع تحصیلی
3- ضریب مقطع: مقاطع کاردانی و کارشناسی ضریب یک، مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری حرفهای ضریب 2 و مقطع دکتری تخصصی نیز ضریب 3 میگیرد که این ضرایب به منظور حمایت از دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی
میزان وام تحصیلی:
مجرد: 3750000 ريال
متاهل: 5250000 ريال
دارای فرزند: 1500000 ريال
شاخصهای تاثیرگذار در توزیع اعتبار وام تحصیلی:
1-آمار دانشجویان مشمول وام تحصیلی یعنی دانشجویان روزانه شاغل به تحصیل در دانشگاههای دولتی
2- میزان نقدپردازی اجاره بهای خوابگاههای دانشگاه
میزان وام مسکن:
مجرد: حداکثر 5000000 ريال
متاهل(تهران): حداکثر 15000000 ريال
متاهل (5 شهر بزرگ): 9000000 ريال
متاهل (سایر شهرها): 7500000 ريال
شاخصهای تاثیرگذار در توزیع اعتبار وام مسکن:
1- آمار دانشجویان مشمول وام مسکن
2- میزان نقدپردازی اجاره بهای خوابگاههای دانشگاه
3- ضریب پوشش خوابگاهی: از آنجا که مراکز دارای پوشش خوابگاهی کمتر، متقاضیان بیشتری برای بهرهمندی از وام مسکن دارد، این ضریب به منظور توزیع اعتبار وام مسکن به نسبت آمار دانشجویان روزانه فاقد خوابگاههای دولتی تدوین شده است. بر اساس ضریب پوشش خوابگاهی مراکزی که فاقد خوابگاه دولتی، حداکثر مقدار یعنی برابر یک در نظر گرفته میشود.
وام ودیعه مسکن:
مجردی: بنا بر شهر محل سکونت بین 10 تا 20 میلیون ریال
متاهل: بنا بر شهر محل سکونت بین 50 تا 80 میلیون ریال
اما یادمان باشد که بعد از اتمام دوران تحصیل، اقساط این وامها باید بدون دیرکرد پرداخت کرد تا به حساب صندوق رفاه دانشجویان برگردد و این صندوق با کبود منابع روبرو نشود و دانشجویان دیگر نیز بتوانند از این وامها استفاده کنند.
اقساط بازپرداخت وامهای دانشجویی برای کليه دخترهای دانش آموخته و پسرانی که خدمت نظام وظيفه را انجام دادهاند و يا از خدمت معاف شدهاند، 9 ماه پس از تاريخ فراغت از تحصيل و پسرانی که خدمت نظام وظيفه را انجام ندادهاند، 9 ماه به اضافه مدت زمان خدمت نظام وظيفه پس از فراغت از تحصيل آغاز میشود و در 60 قسط میزان کل بهدهی باید پرداخت شود.
تنها وام ودیعه مسکن است که به ورت یکجا و نقداً تحویل دانشجو میشود و بعد از فارغ التحصیلی نیز باید به صورت یکجا عودت داده شود.
یکی از مشکلات بزرگ این صندوق عدم پرداخت اقساط وامهای گرفته شده از سوی فارغ التحصیلان است که صندوق رفاه را برای پرداخت وامهای جدید با مشکل جدی روبرو کرده است. به طور مثال رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم چندی پیش اعلام کرد که در حال حاضر 513 هزار نفر فارغ التحصیل به صندوق رفاه مقروض هستند و مبلغ این بدهکاری در مجموع 160 میلیارد تومان است و بیشتر این بدهکاران مربوط به 10 سال گذشته هستند.